Junikaka

  • 225 g smör
  • 2½ dl socker
  • 5 ägg
  • finrivet skal av 1 lime
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 450 g jordgubbar, knappt 1 liter
  • 2 msk socker

Garnering:

  • florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, gärna med löstagbar botten, som rymmer ca 1½ liter. Skölj, rensa och skär jordgubbarna i skivor. Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. ' Tillsätt det finrivna limeskalet. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör varsamt smeten slät. Bred gott och väl hälften av smeten i bottnen på formen. Täck med de skivade jordgubbarna och strö över sockret. Klicka ut den sista smeten och bre ut den jämnt över bären. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna i formen. Sikta eventuellt över florsocker vid serveringen.

Tillbaks till Receptsidan