Jordgubbssaft

Här finns två olika saftrecept att välja bland. Den kokta jordgubbssaften är lite mer hållbar än den rårörda.

Rårörd Jordgubbssaft

  • 3 l jordgubbar, väl mogna
  • 1½ l vatten
  • 30 g vinsyra
  • 2½ kg socker

Snoppa och skiva bären. Lägg dem i ett stort kärl. Koka upp vattnet, tillsätt vinsyran och häll över bären. Låt blandningen stå svalt (10-15 grader) två dygn. Sila saften, rör ner socker och rör om tills sockret löst sig. Rör ut konserveringsmedel i lite av saften och rör ned blandningen i den färdiga saften Häll blandningen på flaskor och tillslut. Av bären som blir över kan man gära mos. Kör dem i mixer eller matberedare, tillsätt socker efter smak.

Kokt jordgubbssaft

  • 6 l jordgubbar
  • 8-9 dl vatten
  • 5-6 dl socker per liter avrunnen saft
  • 1km natriumbensoat
  • 1 km kaliumsorbat

Koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg i bären och koka dem under lock ca 10 min. Kläm bären då och då mot kanten med en träsked så att de krossas. Häll upp massan i silduk. Låt saften självrinna minst i 30 min. Mät upp saften och låt den koka upp. Skumma väl. Tillsätt sockret och låt sedan saften koka upp en gång till. Ta grytan från värmen. Rör ut konserveringsmedlen i lite av den heta saften och blanda ner i saftkoket. Häll upp saften på väl rengjorda varma flaskor.(Bären behöver ej snoppas)

Tillbaks till Receptsidan