Ät mer jordgubbar - och du kan minska risken för att få cancer.

Ofta kommer nya cancerrön som en besvikelse. Ena dagen bör vi inte äta chips - nästa dag är grillkvällen i fara. Men med jordgubbar, hallon och blåbär är saken en annan. Enligt forskare innehåller de höga halter antioxidanter. Dessa hindrar en för hög tillförsel av syre till kroppens celler, vilket kan orsaka cancer.

- Jordgubbar, hallon och blåbär hjälper till att minska risken för cancer. Men allra bäst är nypon, säger Jan Øivind Moskaug, vid Institutet för näringsforskning, till norska Verdens Gang. De två sista åren har han tillsammans med 12 kollegor studerat ämnet. Och inom fem år hoppas han kunna rekomendera en viss daglig dos. Till dess är rådet enkelt: - Ju mer bär, ju bättre, säger Moskaug.

Den viktigaste delen av forskningen är dock att försöka få ut de ämnen som motverkar sjukdomen - och på så vis få fram medicin.
- Vi har också givit extrakten till möss och låtit studenter äta extra mycket bär. Vi har tagit blodprov och resultaten har hittills stött våra teorier. Men vi har inte testat tillräckligt många för att dra några sökra slutsatser, säger Jan Øivind Moskaug till VG.

Av Mattias Lundell, Publicerad i Aftonbladet: 2002-07-02